Araç Sahiplerini Sevindiren Haber: Akaryakıt Fiyatlarına İndirim!

Akaryakıt fiyatlarına sevindirici haber: 27 Eylül'den itibaren benzinde indirim bekleniyor. Yakıt masraflarında rahatlama yolda! Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Eylül 2023 18:03
Araç Sahiplerini Sevindiren Haber: Akaryakıt Fiyatlarına İndirim!

Benzin fiyatlarında büyük bir indirim haberi geldi. Akaryakıt fiyatlarının döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların etkisiyle sürekli değiştiği bir dönemde, son güncellemeleri öğrenmek için buradayız. 13 Eylül'de benzine 2 lira 3 kuruş, 14 Eylül'de ise motorine 1 lira 64 kuruş zam yapılmıştı. Ancak, ardışık zamlardan sonra bu sefer akaryakıt fiyatlarında bir indirim haberi var.

27 Eylül Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak şekilde, benzine 1 lira 15 kuruşluk bir indirim yapılması bekleniyor. Eğer bu indirim gerçekleşirse, İstanbul'da benzinin litresi 37 lira 41 kuruşa, İzmir'de 38 lira 11 kuruşa, Ankara'da ise 38 lira 1 kuruşa kadar düşebilir. Özellikle motorin fiyatlarının hala 40 liranın üzerinde olduğu bir dönemde bu indirim tüketiciler için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

arac-sahiplerini-sevindiren-haber-akaryakit-fiyatlarina-indirim.webp

Son dönemde art arda gelen zamlar, Mayıs ayındaki seçimlerden önce litre başına 19 lira seviyelerinde olan benzini ve 18 lira seviyelerinde bulunan motorini neredeyse iki katına çıkardı. Bu yüksek fiyat artışları, tüketicilerin bütçelerini olumsuz etkilemiş durumda.

Akaryakıt fiyatları Türkiye'de gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek belirlenir. KDV hariç rafineri satış fiyatı hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir. Bu hesaplamalar sonucunda, dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketlere ve bölgelere göre küçük farklılıklar gösterebilir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.