Hava Ambulansları Durumu Acil Hastalar İçin 81 İl ve 5 Kıtada Uçtu

Türkiye'de sağlık hizmetlerini güçlendiren hava ambulansları, acil durumdaki hastaları 81 il ve 5 kıtada naklederek hayat kurtarıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Aralık 2023 11:35
Hava Ambulansları Durumu Acil Hastalar İçin 81 İl ve 5 Kıtada Uçtu

Hava ambulansları, acil durumdaki hastaların 81 il ve 5 kıtada nakledilmesi için görevlendirildi. Sağlık Bakanlığına ait uçak ve helikopter ambulansları, yurt içinde ve yurt dışında 60 binden fazla acil hasta ve yaralının taşınmasını sağladı.

Helikopter ambulanslar, 2008'den bu yana hizmet vererek toplam 42 bin 781 hasta ve yaralıyı, bunlardan 244'ünü organ taşıma amacıyla, çeşitli bölgelerden hastanelere nakletti. Ayrıca, 2010 yılından itibaren devreye giren ambulans uçaklar, Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 87 ülkeden toplam 1400 hastayı Türkiye'ye taşıdı.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki uçak ve helikopter ambulansları, 112 Acil Sağlık hizmetleriyle birleşerek, Türkiye genelindeki kırsal bölgelere yaygın bir şekilde hizmet sunuyor. Ambulans uçak ve helikopterler, hasta nakil süreçlerinde kuvöz ve yenidoğan ventilatörü gibi gerekli tüm donanıma sahiptir, böylece hastaların tedavileri nakil sırasında kesintiye uğramaz ve acil müdahale hızla gerçekleştirilebilir.

Helikopter ambulanslar, kar nedeniyle ulaşımın zor olduğu köylerden, trafik kazalarından etkilenenlerden organ bekleyenlere kadar birçok kritik durumu ele alarak, ortalama 2 saat 30 dakika havada kalabilmektedir. Bakanlığın verilerine göre, 2008'den bu yana hizmet veren helikopter ambulanslar, 244'ü organ taşıma olmak üzere toplamda 42 bin 781 hasta ve yaralıyı taşımıştır.

Ayrıca, 2010 yılından itibaren kullanılan ambulans uçaklar, yurt içinden ve yurt dışından nakledilmesi zor olan kritik hastaların taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. 24 saat esasına göre hizmet veren bu uçaklar, Türkiye genelinde 851'i organ taşıma olmak üzere 18 bin 981 hasta ve yaralının naklini gerçekleştirdi. Ambulans uçaklarla 2010'dan bu yana 87 ülkeden 1400 hastanın Türkiye'ye nakli yapıldı ve aynı zamanda yurt dışına da 43 hasta gönderildi.

Hava ambulansları aynı zamanda depremzedelerin acil durumdaki nakillerini de gerçekleştirdi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, sadece hava araçlarıyla 2 bin 500'ün üzerinde depremzede, farklı illerdeki hastanelere nakledildi. Bu süreçte, hem uçak hem de helikopter ambulanslarının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri kargo tipi uçakları ve Cumhurbaşkanlığına ait uçaklar da etkili bir şekilde kullanıldı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.