Türkiye Kahramanmaraş Dahil 15 İlçe Dışında 33 Yılın En Kurak Ağustos'u Yaşadı!

Türkiye'de ağustos yağışları, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir azalma göstererek yüzde 60'lık bir düşüş yaşadı. Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Eylül 2023 18:00
Türkiye Kahramanmaraş Dahil 15 İlçe Dışında 33 Yılın En Kurak Ağustos'u Yaşadı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2023 Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, bu yılın ağustos ayında düşen yağış miktarı metrekare başına 6,4 kilogram olarak kaydedildi.

Türkiye genelinde, geçen yılın aynı dönemine göre metrekare başına düşen yağış miktarı 16,1 kilogram iken, 1991-2020 yıllarını kapsayan uzun vadeli ortalaması ise 14,8 kilogram olarak belirlendi.

Rapora göre, bu yıl ağustos ayındaki yağışlar uzun vadeli ortalamaya göre yüzde 57 azalırken, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 60 oranında azalma yaşandı. Bu yağış azalması tüm bölgelerde gözlemlendi.

Türkiye genelinde ağustos yağışları, Kahramanmaraş, İzmir'in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevreleri dışında, uzun vadeli ortalamaya göre yüzde 60 ila 80 arasında azaldı.

turkiye-genelinde-agustos-yagislari-gecen-yila-gore-yuzde-60-azaldi.jpg

Bu yılın ağustos ayında en yüksek yağış miktarı metrekare başına 106,5 kilogram ile Rize'de kaydedildi, en düşük yağış miktarı ise metrekare başına 0,4 kilogram ile Mardin'de görüldü.

Yağış azalmasının bir sonucu olarak, ağustos kuraklık haritasına göre Türkiye'nin büyük bir bölümünde "şiddetli kuraklık" yaşanmaktadır.

Bölgesel olarak bakıldığında, Marmara bölgesinde ağustos ayında metrekare başına 5 kilogram yağış düştü. Bu bölgede, uzun vadeli ortalaması metrekare başına 19 kilogram ve geçen yılın ağustos ayında metrekare başına 47,5 kilogramdı. Yağışlar, normal seyrine göre yüzde 74 azaldı ve geçen yılın ağustos yağışlarına göre yüzde 90 düşüş yaşandı.

Ege bölgesinde ağustos ayında metrekare başına düşen yağış miktarı 4,1 kilogramdı, uzun vadeli ortalaması ise 10,9 kilogramdır. Bu bölgede, geçen yılın ağustos ayında ise 29,2 kilogram yağış kaydedilmişti. Yağışlar normaline göre yüzde 63, geçen yılın ağustos ayına göre ise yüzde 86 azaldı.

İç Anadolu bölgesinde ağustos ayında metrekare başına 3,5 kilogram yağış düşerken, geçen yılın ağustos ayında bu miktar 10,3 kilogramdı. Bölge yağışları, 2022 yılı ağustos ayına göre yüzde 66 oranında azaldı.

Karadeniz bölgesi, Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olmasına rağmen, bu yıl yağışlar uzun vadeli ortalamaya göre yüzde 64, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 52 azaldı.

Doğu Anadolu bölgesinde bu yıl ağustos ayında metrekare başına 7,4 kilogram yağış düşerken, geçen yılın ağustos ayında bu miktar 3,4 kilogramdı. Buna göre, ağustos ayında geçen yıla göre bir artış yaşandı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yağışlarda uzun vadeli ortalamaya göre yüzde 3 azalma görülürken, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 78 oranında artış kaydedildi.

Türkiye genelinde ağustos ayında ortalama 2,6 yağışlı gün kaydedildi. Yağışlı gün sayıları, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde 5-10 gün, Trabzon ve Rize çevrelerinde ise 10-15 gün arasında gerçekleşti.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.